4 prirodna načina da ubrzate metabolizam

4 prirodna načina da ubrzate metabolizam

Mnoge dijete se “hvale” činjenicama da ubrzavaju metabolizam – ali da li zaista postoji način da pomognemo našem organizmu i telu da sagoreva kalorije brže?

Kako bismo pravilno odgovorili na ovo pitanje, potrebno je da znamo nešto više o tome kako metabolizam funkcioniše.

Ovaj proces obuhvata složenu mrežu hormona i enzima koji ne samo da pretvaraju hranu u “gorivo”, već utiču i na to koliko efikasno sagorevamo to “gorivo”.

Koliko brzo sagorevamo kalorije zavisi od naših godina – metabolizam se prirodno usporava nakon 40. godine; zatim od našeg pola – muškarci sagorevaju više kalorija u stanju mirovanja od žena; i na kraju, od proporcije mišićnog tkiva i masnoća – što je veći procenat mišićnog tkiva, metabolizam radi brže.

Naravno, svemu tome doprinosi i genetika, te neki prirodno imaju brži metabolizam od drugih.

Dobra vest je da čak i ukoliko nismo rođeni sa genima koji nekima omogućavaju da budu prirodno mršavi i vitki, postoje načini pomoću kojih možemo povećati sposobnost našeg tela da sagoreva kalorije brže.

Prva stvar koju možemo da uradimo je naravno da budemo fizički aktivni.

Vežbanjem gradimo mišiće, a mišići ubrzavaju metabolizam.

Kako telo radi efikasnije, i hranu koju unosimo troši brže i bolje.

Iako ne postoji magično rešenje, dostupno nam je par strategija koje možemo da primenjujemo pored vežbanja kako bismo ubrzali metabolizam.

Koristite začine:

Istraživanja su pokazala da kapsaicin koji se nalazi u čili papričicama i čini ih aromatičnim i ljutim, može ubrzati i metabloziam, a istovremeno pružiti i osećaj sitosti.

Ukoliko pojedemo samo 10 grama crvenih čili papričica unosimo 30g kapsaicina u organizam, što dovodi do čak 25% bržeg rada metabolizma odmah nakon jela.

Ljuti sosevi, ljute papričice, đumbir, karanfilić, korijander, suvi senf, lovorov list – svi sadrže isti sastojak i ubrzavaju metabolizam.

Kofein:

Kafa, čaj ili druga pića sa kofeinom takođe mogu sagorevati kalorije efikasnije.

Kofein čak može uticati na ubrzani rad metabolizma i tri sata nakon što ga unesemo u telo.

Međutim, ne preterujte sa kofeinom ukoliko vas čini nervoznim, patite od visokog pritiska ili vas drži budnim noću; 2-3 šoljice kafe ili čaja dnevno je sasvim dovoljno.

Pijte minimum 2.5 litra vode dnevno:

Čak i blaga dehidracija organizma usporava metabolizam za 2%, te je izuzetno važno da tokom dana unosimo dovoljno tečnosti.

Istraživanja na Univerzitetu u Juti (SAD), pokazala su da su oni koji su tokom dana pili između 8 i 12 čaša vode dnevno, imali znatno brži metabolitam od onih koji su pili svega 4 do 6 čaša vode.

Jedite češće:

Strategija nije da jedemo više hrane, već da jedemo češće, a manje obroke.

Mali obroci čine da naš metabolizam bude u “petoj brzini”, a to znači da sveukupno sagorevamo više kalorija.
Kada prođe previse vremena između obroka, naš metabolizam se usporava kako bi sačuvao rezerve hrane tj. “goriva”.

Ukoliko tada pojedete veliki obrok, metabolizam i dalje reaguje kao da gladujete i trudi se da sačuva svaku kaloriju.

Iako ovo neće napraviti veliku razliku ako se dešava povremeno, može vam postati sve teže da izgubite višak kilograma na “duže staze”.

Može vam se svideti

Proizvod je dodat u korpu