SPORT

SPORT

Prirodni suplement za sportiste koji žele da prevaziđu ograničenja

Usled pojačanih fizičkih napora, sportistima, profesionalnim kao i amaterskim, neophodna je pravilna ishrana, ali i odgovarajući dodaci koji omogućavaju dobro izbalansiran unos mikro i makroelemenata. U ovu kategoriju spadaju proteini (izvori esencijalnih i neesencijalnih amino-kiselina), ugljeni hidrati, masti, vitamini (hidro i lipo solubilni) i minerali. Pravilno obezbeđivanje ovih supstanci izrazito je važno kako bi organizam osobe koja je izložena čestim i jakim fizičkim naporima ostao zdrav i snažan, ali i kako bi sportisti mogli neprestano da prevazilaze sopstvene limite i da povećavaju svoje performanse i izdržljivost.

Nasuprot tome, nepravilna ishrana sportiste smanjuje takmičarske sposobnosti, te usled velikih napora kojima je izložen, može da dođe do poremećaja kod jednog ili više organa, kao i do multisistemskih poremećaja.

Usled specifičnih zahteva i potreba organizma, sportistima je, pored redovne i izbalansirane ishrane, neophodan i dodatni unos prirodnih adaptogena, energenasa i antioksidanata. Jedan od najpoznatijih prirodnih podizača energije je Zlatna Maka – organski preparat napravljen od tri vrste peruanske make – žute, crvene i crne.

O tome koliko je maka snažna podrška zdravlju i krepkosti organizma svedoči i to da je američka NASA , još devedesetih godina prošlog veka, maku uvela kao redovan dodatak ishrani astronauta.

Maka je biljka o čijem blagodetnom dejstvu postoji mnoštvo naučnih istraživanja i članaka, naročito iz domena medicine sporta. Čak su je i mnogi američki ragbi timovi uvrstili kao obavezni dnevni dodatak ishrani.

Šta Zlatnu Maku čini učinkovitom za zdravlje i poboljšanje performansi sportista?

Preparat Zlatna Maka je snažan izvor hranljivih sastojaka. Pored esencijalnih amino-kiselina, u sebi sadrži i složene ugljene hidrate, kao i minerale koji su važni za metabolizam, poput kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora, cinka i gvožđa. Takođe u ovom preparatu nalaze se brojni vitamini i to:

 • B1 – ovaj vitamin je važni koenzim u metaboličkim putevima katabolizma amino-kiselina i ugljenih hidrata
 • B2 – prekursor je koenzima neophodnih za aktivaciju drugih vitamina i flavoproteinskih enzimskih reakcija
 • B12 – kobalamin je koenzim koji je uključen u reakcije metabolizma u svakoj somatskoj ćeliji u ljudskom telu, a naročito za je važan za sintezu i regulaciju ćelijske DNK, ali i za metabolizam masnih kiselina i amino-kiselina
 • Vitamin C – vitamin koji je veoma potentan antioksidans. On pomaže organizmu da se oslobodi oksidativnog stresa koji može nastati nagomilavanjem mlečne kiseline koja se u mišićima oslobađa tokom vežbanja; povoljno utiče na tonus krvnih sudova što je veoma važno za celokupan organizam, a naročito za srce i njegove glavne arterije
 • Vitamin E – ovaj snažan antioksidans takođe štiti ćelije od oksidativnog stresa; tonira krvne sudove; povoljno utiče na krvni pritisak i oči
 • Glukozinolati – imaju protektivno dejstvo.

Ipak, najbitnija specifičnost Zlatne Make je prisustvo dva alkaloida – makaida i makaena koji se nalaze samo u peruanskoj maki i koji imaju izrazito neuroprotektivno dejstvo. Ono je važno naročito kod sportova koji zahtevaju nisko reakciono vreme, odnosno veliku brzinu reagovanja i preciznost kao što je to kod atletičara, fudbalera, tenisera…

S druge strane, peruanska maka je adaptogen i u skladu sa time poseduje sledeće osobine:

 • pospešuje vitalnost organizma
 • povećava nivo energije
 • ojačava zdravlje
 • smanjuje zamor
 • ubrzava oporavak mišića.

Zbog ovih svojstava, Zlatna Maka je idealan dodatak i za maratonce, ultra maratonce, dizače tegova, bodibildere, kao i za sve rekreativce. Važno je naglasiti da Zlatna Maka ne sadrži stimulatore već obezbeđuje svoja lekovita svojstva iz vitamina, minerala i niza drugih hranljivih sastojaka koje prirodno sadrži u sebi.

Pored fizičkih, Zlatna Maka povećava i mentalne sposobnosti podižući, na taj način, i mentalnu spremnost na reagovanje i napor. Na ovaj aspekt u sportu se sve više stavlja fokus jer brojna istraživanja pokazuju da je mentalna spremnost jedan od ključnih faktora za uspeh sportiste.

Kako sportisti koriste Zlatnu Maku?

Zlatna Maka je superhrana, praktično, ne postoje kontraindikacije . Takođe, može da se koristi i u dužem vremenskom periodu, bez neželjenih efekata.

Minimalna konzumacija Zlatne Make za sportiste iznosi 1-2 kafene kašičice dnevno (u zavisnosti od fizičkih napora kojima ćete izložiti svoje telo)..

Prah Zlatne Make je dodatak ishrani koji je najbolje uzimati pomešan sa sokom, šejkom ili jogurtom, a može se i posuti po hrani i tako konzumirati.

Poručite još danas Zlatnu Maku. Mislite na svoje zdravlje, a vaše telo će vam biti zahvalno!

Može vam se svideti

Proizvod je dodat u korpu