5 najboljih eteričnih ulja za lečenje prolećnih alergija

5 najboljih eteričnih ulja za lečenje prolećnih alergija

Sve toplije vreme i činjenica da nam se proleće polako približava, verovatno raduje mnoge ljude, ali početak buđenja prirode za neke označava i početak prolećnih alergija.

Kijavice, nos koji ne prestaje da curi, osećaj natečenosti cele glave i stalni umor, vrlo lako mogu da upropaste sunčane dane koje smo jedva dočekali.

Međutim, da li ste znali da eterična ulja mogu biti odličan način za lečenje čak i najgorih simptoma alergija, a što je još bolje nuspojave su minimalne, a često potpuno nepostojeće!

Eterična ulja su koncentrisane tečnosti koje sadrže ključna jedinjenja iz biljaka, a koriste se već hiljadama godina unazad, kao bezbedan i efikasan, alternativni lek.

Šta je bitno da znate pre upotrebe?

Dok jeftine bočice mogu biti pogodne za aromaterapiju, kvalitet i pažnja koja se posvećuje prilikom pravljenja ovih ulja, je često pod znakom pitanja, a razlika u ceni često nije toliko drastična, koliko cena u kvalitetu može biti – zato birajte proverene proizvođače.

Većina ulja se može konzumirati ali su neka, poput ulja kamfora, toksična i treba ih primenjivati u malim količinama i prema uputstvu – pažljivo se raspitajte oko svih pojedinosti.

Postoji mnogo različitih vrsta eteričnih ulja koja se mogu upotrebiti kako bi se ublažile sve vrste oboljenja, ali sledećih 5 se mogu koristiti na razne načine kako bi se ublažili simptomi prolećnih alergija.

Ulje nane

Jedno od sjajnih, višenamenskih eteričnih ulja je svakako ulje nane koje ima različite primene.

Može se koristiti za oslobađanje blokiranih disajnih puteva, ali takođe olakšava varenje, smiruje želudac i smanjuje upale.

Ulje eukaliptusa

Specifičnog mirisa, ulje eukaliptusa ima sjajno protivupalno dejstvo, a deluje i kao sredstvo za smanjivanje kongestije, antiseptik i antibakterijski sprej.

Ulje lavande

Eterično ulje lavande spada među najsvestranija eterična ulja.

Odlično je za smirivanje nervoze i smanjenje groznice, a može čak i da snizi krvni pritisak kada se koristi u aromaterapiji.

Primenjuje se lokalno, idealno je za smanjenje upala i kako bi se ublažio osip, ujedi od komaraca ili drugih insekata.

Ulje karanfilića

Eterično ulje karanfilića deluje kao analgetik i ima odlična protivupalna svojstva, što ga čini sjajnim za lokalne primene.

Možete ga koristiti ukoliko imate zubobolju, jer vam može pomoći dok ne odete kod stomatologa.

Takođe je dobro za primenu u aromaterapiji za otvaranje bronhijalnih prolaza i oslobadjanja zapušenog nosa.

Ulje ruzmarina

Ovo eterično ulje se obično koristi kao sredstvo za zaštitu od insekata, ali je takođe poznato i po tome što efikasno ublažuje upalu grla i respiratorne probleme, a deluje i protiv peruti i drugih kožnih alergija.

Ulje ruzmarina može da pomogne i pri rastu kose, a takođe se smatra da poboljšava pramćenje, koncentraciju, pa čak i kreativnost.

Može vam se svideti

Proizvod je dodat u korpu