Biljka Sa Najvećim Sadržajem C Vitamina 

Biljka Sa Najvećim Sadržajem C Vitamina 

Na vitamin C pomislimo kada se približava zimsko vreme. Postajemo prijemčiviji za virusne i bakterijske infekcije, od kijavice do gripa. Kao pomoć bržem ozdravljenju, a još važnije kao bitan faktor dobrog imuniteta je uzimanje dovoljne količine C vitamina.

Kako da znamo, sem sklonosti infekcijama, da nam upravo ovaj vitamin nedostaje? Ukoliko ste skloni krvarenju – iz nosa ili desni, lakom izbijanju modrica, sporom zaceljivanju povreda, ako imate probleme sa zubima i kostima, suvom kosom i kožom…

Osim očiglednih simptoma, treba obratiti pažnju i na druge okolnosti / životne situacije, u kojima su potrebe za C vitaminom povećane. To su period trudnoće i dojenja, starija životna dob, pušači, neredovna ishrana, problemi sa probavom koji uključuju loše varenje i resorpciju…

Zašto je C vitamin neophodan?

C vitamin je pre svega snažan antioksidans, i štiti ćelije od oštećenja koja mogu da izazovu slobodni radikali, i pojačava i podržava aktivnost drugih antioksidanasa. Takođe, važan je jer stimuliše sintezu kolagena, koji je neophodan za održavanje strukture i lepote kože, tetiva, ligamenata, krvnih sudova i kostiju. Bitan je kofaktor u mnogim enzimskim reakcijama, pa učestvuje u regulaciji celokupnog metabolizma, hormonskog sistema, nervnog sistema jer učestvuje u sintezi neurotransmitera, pomaže asimilaciju gvožđa i eliminaciju mokraćne kiseline…
Ukratko – učestvuje u skoro svim procesima u našem telu.

Vitamin C – Koji se unosi i resorbuje najbolje?

Vitamin C naš organizam ne može da sintetiše, iako imamo gen koji bi trebalo da glukozu transformiše u C vitamin. Poznati stručnjak za C vitamin, dr. Ronald Hunninghake tvrdi da samo ljudi, primati i zamorci ne mogu da sintetišu C vitamin u organizmu kada mu je potreban – a nama je i prekopotreban.

Osim toga, činjenica je da ne unosimo dovoljno C vitamina prirodnim putem. Prema statistikama: samo jedna od deset osoba unosi dovoljnu količinu voća i povrća. S druge strane, ako ga unesemo u većoj količini putem tableta, može da dođe do nelagodnosti u želudcu ili čestih i mekih stolica. Postoji još jedan problem, a to je nedovoljna resorpcija u crevima, jer samo 20% C vitamina uđe u cirkulaciju.

Zbog svih navedenih problema, farmaceutska industrija dosta istraživanja posvećuje baš boljoj resorpciji i bioraspoloživosti C vitamina, pa su nam tako na raspolaganju razne forme C vitamina, od liposolubilnog do infuzija.

Camu Camu – Biljka sa najvećim sadržajem C vitamina

Postoji još jedan, potpuno prirodan način unošenja C vitamina u organizam – iz ploda biljke Camu Camu. Dolazi iz Perua, i procenjuje se da plod sadrži 3 grama C vitamina na 100 grama ploda, što je najveći sadržaj C vitamina u biljnom svetu.

Bobice Camu Camu su vrlo kisele i retko se jedu sveže, već se suše i prodaju u obliku praha. U prahu je uklonjena sva voda, pa je i koncentracija C vitamina daleko veća, procenjuje se da 5 grama praha (kafena kašičica) može doneti i do 750% referentnog dnevnog unosa po kašičici praha. Osim što obezbeđuje optimalan dnevni unos, i resorpcija je bolja. Camu camu je hrana, koja sadrži i druge hranljive materije i naš organizam je lako prepoznaje i još lakše iskorišćava.

Naša preporuka je kašičica praha Camu Camu dnevno, u soku ili Vašem omiljenom smutiju. Obezbedite svom organizmu dovoljnu količinu C vitamina svakodnevno – i to sa lakoćom!

Može vam se svideti

Proizvod je dodat u korpu