Hrana za zdravo srce i krvne sudove: Šta je mit, a šta istina?

Hrana za zdravo srce i krvne sudove: Šta je mit, a šta istina?

Da li smatrate da znate koje namirnice su dobre za zdravlje srca i krvnih sudova?

Nije lako pratiti rezultate najnovijih istraživanja na ovu temu jer je nauka u stalnom razvoju, te se tako menjaju i preporuke koje se namirnice moraju naći na našem tanjiru, a koje treba izbaciti.

Ovo su neki od uobičajenih mitova i istina vezanih za zdravu ishranu i zdravlje srca i krvnih sudova.

Mit: Što manji unos masti, to bolje

Istina: Pre nekoliko godina, smatralo se da je ishrana bazirana na što manjem unosu masti, najbolji pristup za smanjenje rizika od srčanih oboljenja.

Ali taj stav se promenio, te većina stručnjaka sada preporučuje mediteranski tip ishrane za očuvanje zdravlja srca.

Ova ishrana se bazira na povrću, voću i žitaricama, kao i namirnicama koje su bogate zdravim mastima za srce, poput morske ribe, oraha i maslinovog ulja.

Ova hrana sadrži mononezasićene i polinezasićene masti koje mogu da pomognu pri održavanju zdravih nivoa masnoća u krvi.

Postoji još jedan razlog zbog kog se ne treba u potpunosti odreći masti – kada se masti izbace iz ishrane i organizma, često bivaju zamenjene rafiniranim ugljenim hidratima.

U mnogim proizvodima na kojima stoji naznaka fat-free ili bez masnoća, proizvođači eliminišu masti, da, ali ih zamene šećerom ili skrobom, koji ima istu, ako ne i veću kalorijsku vrednost od masnoća i nisu ništa zdraviji.

Mit: Dijeta za zdravo srce je neukusna i „dosadna“

Istina: Mnogi ljudi veruju da zbog toga što ishrana za zdravo srce ne sadrži so i masnoće, mora biti neukusna.

Dijeta za zdravo srce uključuje skromne količine zdravih masti, a namirnice koje sadrže ove masti mogu biti izuzetno ukusne.

Salata od avokada u oraha, paradajz salata sa devičanskim maslinovim uljem i tunjevinom, svakako nije neukusna!

I dok većina nas unosi više natrijuma nego što je potrebno, najveći deo potiče iz prerađene hrane, a ne iz slanika.

Male količine soli u kuvanju generalno ne predstavljaju problem, kao ni liberalno korišćenje drugih ukusnih sastojaka, poput začinskog bilja, crnog i belog luka i citrusa.

Mit: Zasićene masti nisu loše za srce

Istina: U poslednje vreme, bilo je dosta diskusije na temu da li su zasićene masti loše za krve sudove.

Te diskusije su podstakla istraživanja koja su se bavila vezom između zasićenih masti i srčanih oboljenja, a navodno su pokazala da zasićene masti nisu toliko loše za srce kao što se nekada mislilo.

Međutim, ove nalaze su kritikovali mnogi stručnjaci, tvrdeći da analiza podataka nije bila potpuna, te i da su zaključci pogrešni.

Još uvek postoje dokazi i uverenja da veliki unos zasićenih masti može prouzrokovati oboljenja srca, te sadašnje preporuke pozivaju na smanjeni unos takve hrane i namirnica.

Mit: Čokolada je zdrava za srce

Istina: Skoro da zvuči previše dobro da bi bilo istinito – kako nešto što je toliko ukusno može biti dobro za naše zdravlje?!

Pre nego što počnete da konzumirate puno čokolade, evo šta morate znati – čokolada nastaje od zrna kakaa koja sadrže prirodne fitonutriente, koje nazivamo flavanoli – prirodna jedinjenja koja pomažu da se održi urvanotežen krvni pritisak i poboljša protok krvi do srca.

Međutim, ne sadrže svi čokoladni proizvodi velike količine flavanola – njegov procenat se smanjuje kako se kakao prerađuje u čokoladu: što više šećera, mleka i drugih sastojaka čokolada sadrži, manje je flavanola u finalnom proizvodu, zbog čega tamna čokolada recimo, ima veći sadržaj flavanola od mlečne čokolade.

Postoje i drugi načini za unos flavanola u organizam bez unosa masti, šećera i kalorija koje čokolada obično ima – ostali dobri izvori su bobičasto voće, jabuke, orah, luk i čaj.

Dakle, imajte na umu da zbog sadržaja masti i šećera, mnogi čokoladni proizvodi mogu ozbiljno uticati na celokupni kalorijski unos i načiti više lošeg nego dobrog po zdravlje.

Ukoliko sebi dozvolite čokoladu neka to bude u umerenim količinama i zato što volite njen ukus, a ne zato što verujete da čokolada sprečava bolesti srca.

Može vam se svideti

Proizvod je dodat u korpu