Intolerancija na laktozu: Ova četiri znaka otkrivaju da li ste osetljivi na mlečne proizvode!

Volite da pijete kafu sa mlekom ili ne možete da zamislite dan bez sira, ali da li ovi mlečni proizvodi prijaju vašem telu?

Ako je vaše čašćenje sirnim namazima i drugim mlečnim proizvodima praćeno neobičnim i teškim varenjem, nadimanjem, gorušicom i grčevima, moguće je da patite od intolerancije na laktozu – neugodnom nuspojavom koja nastaje kada tanko crevo ne proizvodi dovoljno enzima – laktaze, koji pomaže telu pri varenju mlečnog šećera – laktoze.

Iako relativno čest problem, ljudi često ni ne pomišljaju da im mlečni proizvodi možda ne prijaju, te mogu živeti bez precizne dijagnoze dugi niz godina.

Međutim, ukoliko se prepoznate u nekim od ovih znakova, možda je vreme da izbacite mlečne proizvode iz ishrane ili posetite gastroenterologa.

1. Svaka mlečna namirnica koju pojedete, izaziva čitav dijapazon nuspojava

Neki od najuobičajenih znakova intolerancije na laktozu su osećaj naduvenosti, gasovi, proliv, grčevi, krčanje creva donjeg stomaka i nadimanja neprijatnog mirisa.
Ređi simptomi uključuju i mučninu – sa ili bez povraćanja, te je u tom slučaju poželjno posetiti lekara.

2. Simptomi se pojavljuju relativno brzo

Većina ljudi koji su intolerantni na laktozu mogu da se nose sa određenom količinom mlečnih proizvoda u ishrani, bez pojave pomenutih neprijatnih simptoma, ali koja je to količina je potpuno individualna stvar.

Onog trenutka kada pređete granicu do koje vaše telo može da podnese mlečne proizvode, nuspojve se ispoljavaju relativno brzo – u narednih 30 minuta do dva sata.

3. Imali ste problema sa stomakom ili stomačni virus u skorije vreme

Postoje dva tipa intolerancije na laktozu – primarna koja se razvija vremenom i sekundarna koja je zapravo privremena osetljivost organizma na laktozu, nastala usled stomačnog virusa, gripa sa kojim ste se duže borili, gastroenteritisa ili Kronove bolesti.

U tom slučaju, osnovni uslov da se izborite sa intolerancijom na laktozu jeste pravilno lečenje i ozdravljenje od bolesti koja je problem varenja mlečnih proizvoda, izazvala.

Dozvolite vašim crevima da se „odmore“.

4. Neki mlečni proizvodi vam smetaju više nego drugi

Ukoliko neke mlečne proizvode vaš organizam podnosi bez problema, a drugi vam prave probleme, to može biti dobra početna tačka kako biste odredili šta tačno prija, a šta ne prija vašem telu, i gde se nalazi vaša granica intolerancije.

Na taj način, nećete morati da izbacite sve mlečne namirnice sa jelovnika.

Da li postoji jednostavno rešenje?

Nekoliko jednostavnih zamena ili dopuna ishrani može napraviti puno razlike.

Na primer, ukoliko ne možete bez mleka, kozje mleko sadrži oko 10 odsto manje laktoze od kravljeg.

Tvrdi sirevi poput recimo čedar sira, imaju takođe manje laktoze i obično ne izazivaju negativne simptome, dok kultivisani mlečni proizvodi poput jogurta takođe mogu biti lakši po vaš stomak, jer se bakterije koje se koriste u procesu kultivisanja, prirodno proizvode enzime potrebne za bolje varenje laktoze .

Izvori: WomensHealth.com, NaturalNews.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Zatvori

Srce Prirode

100% Čisti i Prirodni Dijetetski Suplementi

Srce Prirode

100% Čisti i Prirodni Dijetetski Suplementi