Kako sačuvati zdrave fitnes navike tokom vikenda

Kako sačuvati zdrave fitnes navike tokom vikenda

Pridržavati se dijete ili zdravog režima ishrane i tokom vikenda ne mora biti teško.

Istina, svi ti vikend izlasci, proslave i večere, nam ne olakšavaju stvar, ali bitno je da uvek imamo na umu koji je naš cilj i koliko smo toga već postigli, pre nego što sebi dozvolimo još jedan koktel ili parče torte.

Važno je da se uvek trudimo da zadržimo svoje dobre navike i da, ako baš moramo, sebi dozvolimo jedan obrok kojim ćemo se „častiti“, a da se ne vodimo stavom da ako smo već prekršili režim ishrane kog se pridržavamo, dozvolimo sebi čitav dan pogrešne ili zabranjene hrane.

Neverovatno je kako lako možemo dobiti višak kilograma u tako kratkom vremenskom periodu, a koliko gubitak tih kilograma zahteva vreme i posvećenost.

Fitnes stručnjaci i nutricionisti savetuju da je jako važno pridržavati se svakog dana ili režima ishrane, ili fitnes rutine koju praktikujemo, jer ukoliko ispadnemo iz ritma i na jednom i na drugom planu, vrlo teško ćemo se vratiti na pravi put.

Ne dozvolite da vas jedan vikend poništi sve što ste do sada postigli.
Posle naporne radne nedelje, valja se opustiti, odmoriti i častiti voljenom poslasticom, a ovih nekoliko saveta vam mogu pomoći da učinite upravo to, a da pritom i održite vaše zdrave navike i fitnes ciljeve.

Nema uštede!

Ne smanjujte ili još gore, nemojte gladovati ceo dan kako biste uživali u obrocima uveče ili tokom izlaska.

Preskakanje doručka i ručka nije dobar način da se izbegne dobijanje na težini.

Postoje mnogi razlozi zašto to nije dobra taktika: pad šećera u krvi, nedostatak energije i koncentracije su samo neki od mogućih posledica.

Takođe, ukoliko čekate ceo dan kako biste nešto pojeli, šanse su daleko veće da ćete uveče konzumirati dvostruko više hrane jer ćete biti pregladni.

Grickalice

Konzumirajte grickalice bogate proteinima tokom dana.

Na taj način ćete zavarati osećaj gladi, a tokom glavnih obroka nećete biti pregladni i pojesti velike, kalorične porcije.

Ostanite aktivni

Koristite vikend kao priliku da se družite sa svojim prijateljima dok radite nešto aktivno.

Dugačka šetnja se ubraja u fitnes, tako da isplanirajte popodnevni izlet u prirodu ili vožnju bicikla, na taj način družićete se sa ljudima koje ne stižete da vidite često, a opet radićete nešto korisno i za svoje zdravlje!

Ples

Zašto ne biste upisali vikend kurs salse ili nekog drugog plesa? Zabavićete se, a istovremeno i sagoreti kalorije!

Zadržite jutarnje navike

Nemojte preskakati svoje treninge.

Najbolja stvar koju možete učiniti jeste da zadržite svoju fitnes rutinu i vreme kada ustajete, odnosno idete na spavanje, i tokom vikenda!

Duže ostajanje u krevetu može zapravo učiniti da osećate još veću letargiju tokom dana, a svi znamo da nas umor čini sklonim da posegnemo ka nezdravim grickalicama.

Ustajanje u redovno vreme će vam pomoći da ostanete puni energije i maksimalno iskoristite vikend.

Pazite koliko i šta pijete

Pokušajte da ne pijete previše slatke napitke tokom vikenda.

Neverovatno je koliko kalorija se krije u različitim kafama i alkoholnim pićima.

Upravo zato je bitno da pijete dovoljno vode – minimum osam čaša – kako biste izbegli želju za drugim sladunjavim pićima!

Iskoristite svaki minut

Razmišljate unapred tokom celog vikenda.

Koristite stepenice, parkirajte dalje ako negde idete kolima ili još bolje, vozite bicikl!

Najjednostavnije je sklupčati se u kući i jesti – što ste više aktivni, manje vremena ćete provesti razmišljajući o hrani ili jesti nezdrave poslastice.

Uživajte u vikendu, odmoru i zabavi, ali ostanite što bliži vašem zdravom, aktivnom planu i čuvajte dobre navike koje ste teško stekli.

Izvor: discovergoodnutrition.com

Može vam se svideti

Proizvod je dodat u korpu