Koju hranu jesti, a koju izbegavati – kada bolujemo od gripa

Koju hranu jesti, a koju izbegavati – kada bolujemo od gripa

Kako je i zvanično počela sezona gripa i prehlada, idealan je trenutak da se pripremimo i ojačamo imunitet, kako bismo izbegli posete lekaru.

Nije mit. Neke namirnice zaista mogu zaštititi naš organizam i učiniti nas otpornijim na viruse, te vam zato predlažemo da obogatite vaš jelovnik što pre.

Pileća supa

Istraživanja su pokazala da pileća supa zaista pomaže pri lečenju prehlada, tako da se ne radi samo o staroj narodnoj priči.

Zapravo, pileća supa pomaže da se pročiste disajni putevi, i njen efekat je jači od bilo kojih drugih, toplih tečnosti.

Takođe, ima i protiv upalna dejstva, tako da ublađava i druge simptome prehlade.

Namirnice koje uništavaju bakterije

Kelj, brokoli, brusnice, zeleni čaj, crveni luk, borovnice: Šta je zajedničko ovom povrću i voću?

Sve ove namirnice sadrže antioksidant koji se zove kercetin i koji je odličan saveznik u borbi protiv prehlade, a osim toga imaju i antibakterijsko, dezinfekciono i antifungicidno dejstvo, te je odlično konzumirati ih tokom hladnih zimskih dana.

Takođe, Una de gato je još jedna biljka za koju su studije potvrdile da ima snažno protivupalno, antivirusno, antibakterijsko, antikacerogeno i imunostimulativno dejstvo na ljudski organizam, te se posebno preporučuje kao dodatak ishrani u vreme gripa i virusa.

Citrusi

Ovo je već svima dobro poznato – kako bismo izbegli grip i prehlade, potrebno je da uzimamo što više vitamin C.

Naravno, voće poput limuna, pomorandži i grejpa može pomoći, i ubrzati proces ozdravljenja ukoliko smo se već zarazili.

Ipak, Camu Camu je biljka koja sadrži čak 30 puta više vitamina C, te je daleko efikasnija superhrana, i ako se uzima svakodnevno, održva dobar nivo imuniteta, a osim toga odlično utiče i na krvne sudove, kosu, nokte, kožu i daje im blistav sjaj.

Đumbir

Šolja svežeh, toplog čaja od đumbira sa limunom i medom, ne samo da je ukusna već je i sjajan lek protiv gripa.

Takođe, ovaj čaj odlično deluje i preventivno, jer je naučno pokazano da đumbir može delovati na bakterije i viruse gripa, pa i potpuno ih uništiti.

Eto razloga da pijemo ovaj čaj, svaki dan!

Mlečni proizvodi

Mleko, jogurt, sladoled: mlečni proizvodi imaju lošu reputaciju.

Mnogi smatraju da je ove namirnice potrebno izbegavati tokom prehlada, jer će uticati na to da imamo više sekreta i šlajma.

Međutim, malo je istraživanja koja to potvrđuju, te ako vam se jede sladoled kako biste ublažili žarenje u grlu, nigde nema dokaza da je ovo zabranjeno.

Beli luk

Znamo da za sobom ostavlja miris koji se nikome ne sviđa, ali beli luk zapravo zaista uspešno uništava bakterije i pomaže kada smo prehlađeni.

Ljute papričice

Papričice možda neće pomoći da se brže oslobodimo prehlade, ali mogu pomoći da se pročiste disajni putevi.

One u sebi sadrže kaspaicin, a istraživanja su potvrdila da ova jedinjenja pomažu pri glavobolji usled začepljenih sinusa.

Kafein i alkohol Izbegavati ih.

Iako nam je potrebno dosta tečnosti kada smo prehlađeni, kafein i alkohol nisu među onim pićima koje bismo trebali piti jer mogu imati suprotan efekat na organizam – dehidrataciju.

Naravno, ukoliko ne možete bez jutarnje kafe u redu je popiti jednu šolju, ali bez preterivanja. Izvor:

WebMD.com

Može vam se svideti

Proizvod je dodat u korpu