Neredovna menstruacija: Najčešći razlozi i kako ih rešiti

Neredovna menstruacija: Najčešći razlozi i kako ih rešiti

Svaka žena je drugačija, a isto se može reći i za njen menstrualni ciklus. Nekima je menstruacija tačna „kao sat“, dok druge imaju vrlo nepredvidive cikluse. U proseku, žena dobija menstruaciju na svakih 24 do 38 dana, a ciklus traje između 2 i 8 dana – i ovo se smatra normalnim.

Međutim, svaka žena se u jednom trenutku susrela sa neredovnim ili potpunim izostankom menstrualnog ciklusa. Iako uglavnom ova situacija nije alarmantna i opasna, važno je znati razloge zbog kojih do neredovnosti dolazi kao i šta je to na šta naše telo želi da obratimo pažnju.

Sledeći simptomi označavaju postojanje neredovne menstruacije:

  • Period između dva ciklusa se stalno menja
  • Broj dana trajanja ciklusa takođe varira iz meseca u meseca
  • Krvarenja su manje ili više obilna iz meseca u mesec

Razlozi

Mnogi faktori mogu doprineti do izostanka mesečnog ciklusa i do neredovne menstruacije. Možda i najčešći uzrok jeste svakako vezan za nivo hormona u telu odnosno hormonalni disbalans – estrogena i progesterona. Upravo zato, mlade devojke koje prolaze kroz pubertet, kao i starije dame koje ulaze u menopauzu najčešće imaju neredovne menstruacije.

Drugi najčešći razlozi neredovne menstruacije, mogu biti:

Stres

Stres je takođe jedan od najčešćih uzroka neredovnih menstruacija. Hormon stresa – kortizol – direktno utiče na to koliko estrogena i progesterona telo proizvodi!

Ishrana

Hrana takođe može biti uzrok kašnjenja ili izostanka menstruacije, kao i promene u težini. Preveliki unos nezdravih ugljenih hidrata može dovesti do toga da telo proizvodi različite količine određenih hormona, koje će se opet promeniti kada dođe do ovulacije. Sve to može dovesti do izostanka menstrualnog ciklusa, a isto važi i za žene koje gube na težini.

Previše vežbanja

Iako je vežbanje zdravo i svakako preporučljivo, preterani fizički naopori – nisu. Ukoliko previše energije trošite u teretani odnosno na vežbanje, organizmu neće preostati energije za one dane u mesecu.

Promena kontracepcijskih pilula i/ili uzimanje drugih lekova

Organizmu je ponekad potrebno i do nekoliko meseci kako bi se naviklo na nivo hormona koji nastaju u telu nakon uzimanja kontracepcijskih pilula. Takođe, do izostanka menstruacije može doći i prilikom promene doze ili marke kontracepcijskih pilula, ali i prilikom uzimanja drugih lekova, poput pojedinih antibiotika.

Sindrom policističnih jajnika

O sindromu policističnih jajnika i komplikacija koje ovo oboljenje donosi, smo više pisali ovde. Osim što izaziva stvaranje cisti na jajnicima, čime se ometa redovno ovuliranje, dovodi i do izostanka menstrualnog ciklusa.

Štitna žlezda

Kako štitna žlezda kontroliše rad metabolizma, njen poremećaj može da rezultuje i problemima s plodnošću, odnosno izostankom menstruacije.

Trudnoća

U trudnoći žensko telo proizvodi različite količine hormona koje uzrokuju prekid menstruacije, što se smatra normalnim.

Menopauza

Kao i kod trudnoće, u ovom životnom razdoblju menja se nivo hormona u telu. Neredovne menstruacije mogu da se jave i do devet godine pre menopauze.

Ukoliko ste se prepoznali u nekom od napomenutih simptoma, važno je da se obratite vašem ginekologu. Ipak, kod neredovnih menstruacija, odnosno u regulciji hormonalnog balansa, policističnih jajnika, stresa i mnogih drugih uzroka izostanka menstruacije koje smo naveli, od velike pomoći može biti i Zlatna maka, koja ima neverovatno dejstvo i jedna je od superhrana koja prirodnim putem rešava pomenute probleme.

Može vam se svideti

Proizvod je dodat u korpu