Peruanska Maka – Bogatstvo Pravo iz Perua

Peruanska Maka – Bogatstvo Pravo iz Perua

Da se oslobodimo mitova i eventualnih strahova zašto da koristimo nešto novo, što nije iz naših krajeva. Budite slobodni da se otisnete u takvo iskustvo, jer da nešto nije stvarno dobro, ne bi prešlo toliki put!

Pričamo o Maca (Maka), biljki koja dolazi iz Perua. Pripada istoj biljnoj porodici kao i rotkva, crna rotkva, slačica, recimo da je rotkvica sa Anda. Njena specifičnost je što raste na visinama preko 4000m, na ekstremnim uslovima: jaka hladnoća, jako sunčevo svetlo i snažni vetrovi. Prvi opis peruanske make je dao 1553. god Cieza de Leon, hroničar španskog osvajanja Perua koji je opisao da je domaće stanovništvo koristi za opstanak . Raste tamo gde druge biljke ne uspevaju. Daje energiju i snagu ljudima koji žive pod skoro nemogućim klimatskim uslovima.

Sada se vratimo u današnje vreme. Svi na neki način živimo u ekstremnim uslovima. Posao, krediti, saobraćajne gužve, problemi, neredovna ishrana, hiljade uslova koji imaju zajednički imenitelj – stres. Stres “pali” organizam na „borbu ili beg“, aktivira hormonski sistem, nerve i mišiće, a pošto je svakodnevan, rezultat toga je iscrpljenost. Buđenje bez energije. Nemanje volje da se završi projekat. Odugovlačenje. Odustajanje. Odrađivanje . Bez uživanja u lepim događajima. Umor lako zagospodari telom, i može da dovede do pada libida, pada koncentracije i zaboravnosti, neraspoloženja i drugih problema.

Poslednjih deset godina se rade intenzivna istraživanja kako bi se otkrilo u čemu „leži“ moć peruanske make. Otkriveno je da: sadrži neophodne aminokiseline, minerale, i visok procenat kalijuma. Takođe, maka je hrana koja ima adaptogene kvalitete tj. sposobnost da organizam dovede u ravnotežu. Pojačava snagu i izdržljivost, što u današnje vreme svakome treba. Ekstremni uslovi na Andima ili ekstremni uslovi na naš način, u svakodnevnom životu, na isti način je pokretač energije. Takođe, kako je peruanska maka hrana, organizam je lako prepoznaje i koristi – jer se uvek bolje resorbuju i koriste aktivne komponente iz prirode nego iz sintetičkih izvora.

Skloni smo da popijemo po nekoliko kafa da bi se energetski probudili, ali kafa ima negativni efekat: podiže nivo kortizola i pojačava stres. Da biste dobiti energiju, razmutite kašičicu Zlatne Make u čaši vode ili je dodajte zdravom smutiju. Takođe, možete da napravite i ukusne čokoladne bombice, koje ćete uzimati po potrebi – ujutru kada jedva otvorite oči, ili posle podne kada vam predstoji dosta obaveza do kraja dana.

Može vam se svideti

Proizvod je dodat u korpu