Šta su policistični jajnici i kako ih lečiti?

Šta su policistični jajnici i kako ih lečiti?

Policistični jajnici su najčešći sindrom hormonskog poremećaja kod žena i, nažalost, najčešći uzrok izostanka ovulacije, pa samim tim i začeća. Ukoliko patite od ovog poremećaja, evo šta je potrebno da znate.

Policistični Jajnici

Ljudskom telu su potrebni i “ženski” i “muški” hormoni kako bi funkcionisalo na pravi način. Kod žena koje pate od policističnih jajnika dolazi do poremećaja tj disbalansa, te one imaju previse “muških” hormona što dovodi do problema sa jajnicima. Najčešći simptomi su: izostanak menstruacije, neredovna menstruacija, ali i stvaranje cista na jajnicima u takozvanom “bisernom” nizu.

Nažalost, sindrom policističnih jajnika nije moguće izlečiti 23u potpunosti, ali može se tretirati i rešiti.

Simptomi

Simptomi mogu da uključuju porast telesne težine, postepeno nakupljanje masnog tkiva u predelu stomaka i struka. Takođe, možete primetiti da vam opada kosa ili da se maljavost povećava na drugim mestima na telu. Akne i tamne fleke, masna koža takođe mogu ukazivati na policistične jajnike, kao i smanjen broj menstruacija ili njihov potpuni izostanak.

Dijagnoza

Dijagnoza policističnih jajnika se postavlja kombinacijom kliničkih, ultrazvučnih i laboratorijskih nalaza hormona, od kojih je najpouzdaniji ultrazvučni pregled.

Lekari nisu još uvek u potpunosti sigurni šta dovodi do nastanka ovog oboljenja, ali neka istraživanja pokazuju da visok nivo insulina može biti posledica policističnih jajnika, te ukoliko imate višak kilograma, šanse da dođe do ovog hormonalnog poremećaja su veće. Međutim, genetika takođe ima svoju “ulogu” i ako od policističnih jajnika boluje vaša majka ili sestra, moguće je da ćete ih imati i vi.

Posledice

Neke žene koje imaju policistične jajnike mogu imati smanjenu mogućnost začeća i spontane pobačaje, dok drugima to ne predstavlja nikakav problem.

Međutim, ukoliko bolujete od policističnih jajnika svakako treba redovno da odlazite na ginekološke i druge lekarske preglede jer se ovo oboljenje dovodi u vezu sa nizom drugih rizika, kao što su:

  • bolesti srca i krvnih sudova koji su čak i do sedam puta češći;
  • rizik od oboljevanja od šećerne bolesti je 16 odsto veći,
  • povišeni krvni pritisak;
  • postoji povećani rizik od tumora jajnika;
  • kasnija menopauza
  • i mnogi drugi.

Kako se leče policistični jajnici?

Pristupi lečenju policističnih jajnika su različiti jer se razlikuju i simptomi od žene do žene. Mogu lečiti i određenim lekovima, koje će vam u zavisnosti od kliničke slike preporučiti vaš ginekolog.

Međutim, ovo oboljenje se može lečiti i prirodnim putem, uz malo strpljenja i discipline. Ukoliko imate policistične jajnike i želite da ostanete u drugom stanju, najvažnije je da smanjite telesnu težinu jer je dokazano da smanjenje mase od pet odsto može dovesti do normalizacije menstrualnog ciklusa i ponovnog uspostavljanja ovulacije, čime se povećava plodnosti. Samim tim, potrebno je da uvedete regulisanu, normalnu ishranu i balansiranu dijetu koja je puna zdravih namirnica. Uz to treba da povećate fizičku aktivnost, prestanete da pušite i pijete alkohol.

Lečenje policističnih jajnika prirodnim putem

Osim toga postoje i prirodne superhrane koje dokazano rešavaju problem policističnih jajnika, kao što je Zlatna Maka ili Makamu.

Hipofiza luči tireotropni hormon (TSH) koji stimuliše rad tiroidne žlezde, adenokortikotropni hormon (ACTH) koji upravlja sekrecijom kore nadbubrežne žlezde, folikostimulirajući hormon (FSH) koji kod žena stimuliše razvoj folikula jajnika i lučenje estrogena i luteostimulirajući hormon (LH) koji izaziva lučenje polnih hormona žene (progesteron).

Za kraj, moramo napomenuti da se svakodnevno konzumiranje Zlatne Make ili Makamu praha ne preporučuje samo ženama koje žele da ostanu u drugom stanju ili koje imaju problema sa policističnim jajnicima, već svim ženama koje imaju i problema as hormonskim disbalansom, bolnim menstruacijama, mučnim simptomima menopauze… Takođe, peruanska maka koju koristimo u našim preparatima odlično deluje i kao prevencija –

Može vam se svideti

Proizvod je dodat u korpu