Kako stres utiče na zdravlje?

Kako stres utiče na zdravlje?

Stres je u današnje vreme postao sasvim normalna pojava, gotovo kao vazduh koji dišemo. Uvek smo u pokretu, sa bezbroj obaveza na poslu, u porodici, neprekidno razmišljamo o onome šta nas čeka – sledećem sastanku, kreditu, planiranju odmora… Ali do odmora uvek ima dosta. I kada mislimo da ne možemo više, sledeća obaveza je već tu i ceo krug se nastavlja.

Jedna od najučestalijih pojava savremenog života jeste hronični stres u telu. Ukoliko se simptomi ne prepoznaju na vreme i ne leče može doći do stanja potpune iscrpljenosti organizma, što osim fizičkih, može imati i psihološke posledice. 

Kako Stres Utiče Na Zdravlje

Uloga nadbubrežnih žlezda u organizmu je vrlo važna, a one su prve koje reaguju – luče hormone koji utiču na funkcionisanje čitavog organizma.

U momentu stresne situacije nadbubrežne zlezde “puštaju” u krv hormon adrenalin, koji telo priprema za situaciju “bori se ili beži”. Srce počinje užurbano da lupa i povećava se krvni pritisak ili – krvni sudovi se stežu, a organizam se sledi. Psihički osećamo nervozu, vruće nam je usled naglo povećane telesne temperature, i krećemo da se znojimo. Često se dešava i da skoči šećer u krvi, da bi organizam imao energije da beži ili da se bori. Sem adrenalina, luči se i kortizol – takozvani hormon stresa. Ova faze se često naziva Alarm faza.

U drugoj fazi, tzv Otpor fazi, organizam pokušava da se prilagodi na doživljeni stres. Tada je moguće osetiti napetost, bolove u mišićima, a često i grčeve.

Poslednja faza, a nažalost i najučestalija, je Iscrpljenost. Do iscrpljenosti dolazi ukoliko se stresne situacije dešavaju često, što organizam dovodi u stadijum “hroničnog stresa”. To znači da je organizam stalno na oprezu, često mu se stežu krvni sudovi, povišen je šećer u krvi i to dovodi do posledica: iscrpljenosti, poremećaja metabolizma i šećera i masti. Posledica toga su masne naslage oko struka i sa strane lica (osoba je samo tu “debela”) jer organizam pravi zalihe da se brani, i dolazi do problema u varenju. Stanje hroničnog stresa može se potvrditi i kroz krvnu sliku tj ogleda se u povećanoj količini hormona kortizola u krvi.

Kako Prepoznati Stres / Simptomi Stresa

Iscrpljenost ćete prepoznati po sledećim simptomima: teško se ujutru budite, imate osećaj da ste umorniji nego kada ste legli u krevet, imate želju za slanim jelima, sa povećanim naporom obavljate svakodnevne zadatke, osećate letargiju, smanjen libido, teže se oporavljate od infekcija, imate slabu toleranciju, razdražljivi ste, ne uživate u lepim događajima, deluje da ste potpuno zaboravili da se radujete, koncentracija vam postaje sve slabija, osećate takozvanu “maglu u glavi”, nemate motivacije, i sve što radite deluje kao da radite “na prazno”.

Razmislite da li se i gde se nalazite. Čak i povremeni osećaj ukočenosti u telu ili višak kilograma koji se nakuplja najviše oko struka može biti znak stresa.

Zlatna Maka – Pomoć, Ali i Preventiva

Maka je hrana, koja ima visok sadržaj B vitamina, esencijalne aminokiseline, antioksidante i visoku koncentraciju magnezijuma. Svojim hranljivim i energizujućim sastojcima idealna je za iscrpljene osobe, jer povećava ukupnu energiju i deluje na postizanje balansa u organizmu. Takođe, dobra je i kao podrška nervnom i endokrinom sistemu.

Razmislite da li se i gde se nalazite. Čak i povremeni osećaj ukočenosti u telu ili višak kilograma koji se nakuplja najviše oko struka može biti znak stresa.

 

Preporuka je da, kada imate vremena (vikendom, recimo), ostanete u krevetu do 09 časova, ili više ukoliko Vam prija, jer je dokazano da je lučenje kortizola – hormona stresa najveće od 06 do 08h. Ukoliko želite da osigurate svoje zalihe energije – redovno ih “dopunite” korišćenjem Zlatne Make.

Radujte se životu – Zlatna Maka je tu da vas podrži!

Može vam se svideti

Proizvod je dodat u korpu