Trešnje: 7 razloga zašto morate uvrstiti ovu super voćku u vašu ishranu

Leto nam se bliži, a na pijacama se već mogu pronaći prve trešnje.
Ovo crveno voće je bogato vitaminima i mineralima, te višestruko doprinosi zdravlju i lepoti.

Trešnje su odličan izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerala: kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, cinka, mangana i bakra.

Osim toga, trešnje sadrže i hranljiva vlakna, organske kiseline, proteine, celulozu i pektin, a istovremeno fantastičan su antioksidant, te kao takve pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i podmlađuju ceo organizam!

Pomažu u suzbijanju simptoma astme i alergija, naučno je potvrđeno da ublažavaju upale mišića, a kako potstiču proizvodnju kolagena, vrlo su bitne za lep i mladalački izgled kože, a i zdravlje kostiju.

Otkrivamo vam 7 razloga zašto ove sezone morate uvrstiti trešnje u vašu ishranu!

1. Čuvaju srce i krve sudove

Istraživanja su pokazala da kalijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska, kao i broja srčanih otkucaja, a kako su trešnje izuzetno bogate ovim mineralom, štite od mnogih kardiovaskularnih bolesti.

Trešnje su takođe bogate i magnezijumom, koji smanjuje rizik i pospešuje oporavak od srčanog udara.

Osim toga, trešenje sadrže i sterole koji pomažu da se na prirodan način snizi holesterol.

2. Ublažuju upalne procese i smanjuju bolove

Ukoliko patite od gihta, artritisa ili imate neku sportsku povredu, trešnje mogu biti odlično rešenje jer su poznate po toma da ublažavaju upale.

Antioksidanti koji se nalaze u trešnjama, presvega anticijanin, ima snažno protivupalno dejstvo do te mere da stručnjaci tvrde da 20 trešanja ima snažnije dejstvo od jedne tablete aspirina.

Prirodni sok od trešanja se preporučuje i kada se osećate umorno i iscrpljeno – zbog pomenutih jedinjenja, trešnje vraćaju snagu i opravljaju od mentalnog umora.

3. Štite od raka

Kao i med, jabuke i luk, i plodovi trešnje sadrže kvercetin – jedinjenje koje ima snažna antikancerogena svojstva i značajno doprinosi prevenciji raka.

Trešnje su takođe bogate i luteinom, zeaksantinom i beta-karotenom, koji savršeno čiste i štite telo od slobodnih radikala!

4. Čiste bubrege i mokraćne kanale

Ni peteljke plodova trešnje nisu za bacanje!

Sigurno znate za stari, narodni lek – čaj od peteljki trešnje, koji se koristi kako bi se prirodno uklonio kamen u bubregu, pročistili mokraćni kanali ili ublažila upala.

Trešnje su izvrstan diuretik, te pospešuju izlučivanje mokraće.

Čaj se priprema tako što se šaka peteljki istini, a zati ubaci u 1 litar već proključale vode, i kuva oko 2 minuta.

5. Pomažu u održavanju linije i mršavljenju

Trešnja je vrlo nisko kalorično voće – oko 100 grama ploda ima svega oko 65 kalorija!

Zahvaljujući vlaknima, pektinu i velikom procentu vode samog ploda, trešnje vrlo brzo pružaju osečaj sitosti, povećavaju energiju i ubrzavaju metabolizam.

Pojedina istraživanja su pokazala da jedinjenje antocijan iz tamnih trešanja može smanjiti masne naslage i sniziti nivo holesterola u krvi, dok tiamin, riboflavin i vitamin B6 aktivno pretvaraju hranjive materije u energiju, te tako pospešuju brzi rad metabolizma!

6. Fantastičan su izvor kalcijuma

Trešnje su takođe izuzetno bogate i mineralima – kalcijumom, magnezijumom i bakrom, te čuvaju zdravlje i kvalitet kostiju.

Magnezijum je neophodan za apsorpciju kalcijuma, te je zato izuzetno bitan za prevenciju osteoporoze.

7. Čuvaju mladalački izgled

Sa čak 17 različitih jedinjenja antioksidanata, trešnje ne samo da čuvaju mladost kože, već joj vraćaju i sjaj i zdrav izgled!

Zato se trešnje, ali i čaj od njihovih peteljki u narodnoj medicini primenjuju za negu i obnovu suve kože, kao i za uklanjanje podočnjaka.

Zahvaljujući svom sastavu ova voćka savršeno usporava pojavu prvih znakova starenja kože kao što su bore, ali i celulit, suvoću kože i kose i drugo.

Dobar su izvor vitamina A i beta-karotena koji ima važnu ulogu u mnogim funkcijama organizma.

Zdrava poslastica: Parfe od crne čokolade i trešanja Biće vam potrebno:

  • 1/2 avokada
  • 1 mala banana
  • 1 do 2 štangle crne čokolade sa visokim procentom kakaa
  • 2 kašičice čia semenki
  • Oko 20 do 30 ml bademovog mleka
  • Malo cimeta
  • Malo soli
  • Šaka trešanja

Priprema:

Čokoladu otopite sa malo bademovog mleka, te zatim sve sastojke, osim trešanja, stavite u blender i mutite dok ne dobijete kremastu, mus teksturu. Tako umućen mus, sipajte u željenu čašu ili činijicu i ostavite pola sata u frižideru.

Pre jela, vašem čokoladnom musu, dodajte trešnje. Izvor: healthbeckon.com, mindbodygreen.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Zatvori

Srce Prirode

100% Čisti i Prirodni Dijetetski Suplementi

Srce Prirode

100% Čisti i Prirodni Dijetetski Suplementi