Trovanje hranom: Najčešći izvori bakterija i kako da se protiv njih odbranite

Trovanje hranom: Najčešći izvori bakterija i kako da se protiv njih odbranite

U letnjim mesecima, trovanje hranom kod dece, ali i kod odraslih, veoma je često – pogotovo kad smo na odmoru.

Evo na kojim namirnicama se nalaze i kako da se zaštitite od bakterija koje najčešće prouzrokuju trovanje.

Sveže povrće i voće

Listeria je Gram pozitivna, slabo patogena bakterija, koja se može naći na svežem voću i povrću, poput dinja, kao i na nekim obrađenim namirnicama, najčešće sirevima.

Simptomi infekcije uključuju groznicu, bolove u mišićima i želudcu i proliv.

Tokom letnjih meseci najbolje je da sve ove proizvode dobro operete i osušite pre jela, a kad je sir u pitanju, skinete prvi sloj na namirnici.

Na svežem povrću – paradajzu, zelenoj salati, crvenim paprikama, može se naći i bakterija salmonela, a ovo je, nakon jaja, drugi najčešći izvor zaraze.

Tokom letnjih meseci posebno, jako je bitno dobro oprati povrće, a zatim ga i osušiti papirnim ubrusima.

Nepasterizovani mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi koji se prave od svežeg mleka, poput jogurta i mekanih sireva kao što je feta ili bri, takođe mogu imati listeria bakteriju.

Ova bakterija može opstajati i na hladnijim temperaturama, tako da nije dovoljno čuvati proizvode u frižideru.
Ljudi koji su skloni da se otruju listeriom su starije osobe, trudnice i oni sa oslabljenim imunim sistemom, te baš zato, tokom letnjih meseci, proverite da je jasno naznačeno da je proizvod pasterizovan.

Delikates i suhomesnati proizvodi

Listeria može da se nađe i u šunkama i drugim mesnim prerađevinama, posebno ako se ovi proizvodi drže blizu sirovog mesa u radnji.

Kupujte meso isključivo kod proverenih mesara.

Jaja

Bakterija salmonela može da zagadi bilo koju hranu, ali veća je šansa da se nađe u proizvodima koji nam dolaze od životinja.

Tako recimo, jaja mogu biti zagađena ovom bakterijom i pre nego što se formira ljuspa, pa čak i čista, sveža jaja, mogu imati bakteriju salmonele.

Simptomi uključuju grčeve, temperaturu i proliv 12 do 72 sata nakon izlaganja bakteriji. Jedina zaštita je da ne jedete sirova ili rovito kuvana jaja.

Mleveno meso

Salmonela se dovodi i u vezu sa mlevenim mesom, pogotovo ukoliko kupujete mleveno ćureće meso.

Problem je i u tome, što meso izgleda i miriše sasvim normalno.

Zato svo meso koje spremate, obavezno pecite ili kuvajte na višim temperaturama – preko 65 stepeni Celzijusa.

U mlevenom mesu se može naći i bakterija ešerihija koli, koja može izazvati jake stomačne probleme, koji traju i do nedelju dana.

Nepravilno pripremanje hrane

Naravno, postoji još mali milion bakterija koje se mogu naći na hrani, te je zato izuzteno važno da pažljivo posmatrate kako se prodavci ophode prema namirnicama koje kupujete pogotovo ako je reč o mesu i mesnim proizvodima.

Slično važi i za restorane – jedite samo na proverenim mestima.

U slučaju da do trovanja dođe

Pre svega pijte dosta tečnosti.

Dehidracija je jedan od najvećih rizika kod trovanja hranom, jer se telo neprekidno čisti.

Najbolje je piti vodu i nezaslađene čajeve, a dobro će doći i supa, kao i suva hrana za nadomeštanje gubitka soli.

Većina slučajeva trovanja hranom prolazi za 48 sati i nije opasna po život.

Ipak, ako primetite krv u stolici, ili vidite „duplo“, gubite svest ili imate temperaturu veću od 38 stepeni

Celzijusa, obavezno posetite lekara.

Izvor: webmd.com

Može vam se svideti

Proizvod je dodat u korpu