Ugljeni hidrati: Da li ste znali da se kriju u ovim namirnicama?

Ugljeni hidrati: Da li ste znali da se kriju u ovim namirnicama?

Smanjenje unosa hleba, testenina i slatkiša je prirodni, prvi korak koji činimo kada pokušavamo da smanjimo nivo šećera u krvi, ali i da smršamo.

Naravno, ugljene hidrate ne treba potpuno izbaciti iz ishrane, ali moramo se zapitati koliko nam je potrebno na dnevnom nivou?

Recimo, mnogi stručnjaci se slažu da ljudi koji boluju od dijabetesa treba da ograniče unos na 45 do 60 grama ugljenih hidrata po obroku.

Međutim, ova jedinjenja se mogu „kriti“ u namirnicama u kojima ne biste pomislili da su, a iznenadićete se koliko ih zapravo ima u ovih 7 namirnica, pogotovo ako ih obilno koristite tokom dijete.

1. Zamene za mleko

Sojino i bademovo mleko su sjajna zamena za sve koji su intolerantni na laktozu ili koji pokušavaju da izgube višak kilograma, ali obratite pažnju na proizvode kojima je dodata posebna aroma, jer čestu imaju više šećera.
Ukoliko kupujete bademovo ili sojino mleko, uvek čitajte etikete, jer recimo šolja bademovog mleka sa dodatkom vanile ima 16 grama ugljenih hidrata.

Šolja čokoladnog sojinog mleka sadrži 23 grama, u poređenju sa običnim sojinim mlekom, koji sadrži svega oko 12 grama ugljenih hidrata.

2. Jogurt

Jogurt je dobar izvor kalcijuma, ali i korisnih bakterija – probiotika.

Međutim, oni jogurti koji imaju malo masti ili neki voćni ukus, mogu imati i do 40g ugljenih hidrata u malom pakovanju!

Kao alternativu, probajte grčki jogurt bez ukusa, koji sadrži daleko manje ugljenih hidrata ali i više proteina!

3. Sok od paradajza

Ako koristite kupovni sok od paradajza u ishrani, možete da računate da u tom pakovanju ima dodataka šećera i ugljenih hidrata.

Pažljivo pogledajte etiketu pre kupovine, jer mnogi od ovih proizvoda takođe sadrže i visok procenat natrijuma.

Zato je najbolje da sami pripremite pasirani paradajz ili sok za sva jela, ili da kupovne proizvode koristite umereno.

4. Prelivi za salatu

Ako ste u restoranu odlučili da naručite Cezar salatu i mislite da vam preliv koji ide uz nju neće mnogo škoditi, varate se.

Ovi prelivi se uglavnom prave od majoneza i veštačkih dodataka koji im poboljšavaju ukus, a sadrže i šećer!
Maslinovo ulje, limunov sok i sirće su ipak najbolja opcija ili tražite da vam posluže preliv u posebnoj posudi kako biste sami mogli da kontorlišete koliko preliva koristite.

5. Kuvana šargarepa, grašak i krompir

Ukoliko supi ili čorbi dodate grašak, šargarepu ili krompir, znajte da ovo povrće sadrži visok procenat skroba, što znači da ćete u organizam uneti pozamašnu količinu ugljenih hidrata (oko 26 grama po porciji), zajedno sa drugim hranljivim materijama kao što su vlakna.

6. Slatkiši bez šećera

Nažalost, ako je naznačeno da proizvod ne sadrži šećer, to ne znači da ne sadrži ugljene hidrate.

Neki slatkiši bez šećera sadrže isto, ako ne i više ugljenih hidrata nego što biste našli u standardnom keksu, kolaču ili čokoladi.

Uvek pažljivo pročitajte šta piše na etiketi.

7. Proteinske štanglice

Nemojte pretpostavljati da ukoliko je proizvod bogat proteinima, znači da sadrži malo ugljenih hidrata.

Proteinske štanglice su uglavnom namenjene onima koji se bave sportom i kojima je potrebna dodatna energija, te su bogate i proteinima i ugljenim hidratima.

Ukoliko želite zdravu užinu ili više energije za trening, banana sa jednom kašikom putera od kikirikija, može biti bolja opcija.

Izvor: webMD.com

Može vam se svideti

Proizvod je dodat u korpu