Dešifrujte Signale Tela: Kosa i koža otkrivaju nedostatak vitamina u organizmu

Dešifrujte Signale Tela: Kosa i koža otkrivaju nedostatak vitamina u organizmu

Vitamini i minerali su važni za zdravlje tela, očuvanje imuniteta i vitalnosti organizma. Kosa i koža vam mogu otkriti da li imate nedostatak određenih vitamina u organizmu. Obratite pažnju na njih!

Vitamini u službi zdravlja, ali i lepote

C vitamin je, osim što je fantastičan u prevenciji i borbi protiv gripa, štiti i od štetnog zračenja sunca i drugih spoljnih faktora. Vitamini A i E održavaju kožu mladom i elastičnom, dajući joj potrebnu vlažnost. Vitamin B5 takođe čuva elastičnost kože, a izuzetno je važan i za kosu, jer čini dlaku sjajnom i jakom.

Pored toga, i drugi vitamini su zasluženi za lep i sjajan izgled kose, kože i noktiju.

Nokti, Kosa i Koža – Prepoznajte Simptome

Primetili ste prve bore, kosa postaje sve tanja i lako se lomi ili vam se nokti listaju? To su znaci koje vam telo šalje sa porukom da mu nedostaje neki vitamin i da je vreme da reagujete.

Prepoznajte znakove na vreme!

Tanka kosa i dlaka se lako lomi – Nedostaje vam vitamin B

Ukoliko ste primetili da vam kosa opada, kao i da nema volumen i vitalnost, te i da se dlaka lako lomi, to može biti posledica nedostatka vitamina B grupe. Upravo su ovi vitamini nužni za sintezu aminokiselina od kojih je kosa građena.

Od njih, najvažniji su:

  • vitamin B3 koji vlasima vraća vitalnost,
  • B5 koji jača samu strukturu vlasi i sprečava lomljenje i
  • B6 koji podstiče sintezu keratina.
Keratin je izuzetno bitan i za jake i lepe nokte, kao i za proces obnavljanja ćelija kože.


Uvrstite u svoju ishranu riblje ulje, avokado i pečurke. Ove namirnice izuzetno su bogate vitaminom B3 i B5. Vitamin B6 možete pronaći u suvim šljivama, svežoj tunjevini i pistaćima.

Modrice lako nastaju, ožiljci sporo zarastaju – Nedostaju vitamini C i K

Ako i od samo blagog udarca nastane plava modrica ili ukoliko vam ogrebotine, pa i ožiljci od akni sporo prolaze i dugo ostavljaju trag na koži, to je znak da tkivu nedostaju vitamini koji su joj neophodni za regeneraciju.

Ta svojstva imaju vitamin K, koji je vrlo važan za proces koagulacije krvi, kao i vitamin C koji pomaže proizvodnju kolagena. Osim toga, vitamin C pomaže i pri izjednačavanju fleka koje nastaju pri depigmentaciji kože, a već smo pomenuli da je bitan i za čuvanje imunološkog sistema kao i kod održavanja zdravlja krvnih sudova.

Ukoliko ste primetili ove znake na vašoj koži, obradovaće vas podatak da vitamin K možete pronaći u mladom belom i crnom luku, kao i u špargli i bosiljku. Vitamin C naći ćete u svežem voću i povrću, a možete ga unositi i putem suplemenata.

Ako se odlučite da nedostatak vitamina nadoknadite suplementima, bitno je da oni budu iz prirodnih izvora. Ljudski organizam ne može apsorbovati sintetičke vitamine i minerale. Na primer, ukoliko želite da povećane unos C vitamina, možete koristiti Camu Camu – ekstrakt biljke koja sadrži najveću koncentraciju prirodnog C vitamina na planeti.

Vitamin E za prve znake starenja kože

Ako ste primetili prve bore na licu, povećajte unos vitamina E.

Ovaj vitamin je vrlo snažan antioksidans, pa čuva zdravlje i sprečava starenje kože i stvaranje bora. Poznato je da su bore izazvane slobodnim radikalima, a vitamin E štiti ćelije već na nivou same membrane!

Pušenje, alkohol i nepravilna ishrana, dodatno ubrzavaju proces starenja kože, te je vitamin E od izuzetne važnosti ukoliko želite da očuvate mladalački izgled kože.

Korisno je koristiti kreme koje sadrže vitamin E. Naravno, možete ga uneti i putem ishrane jer se on nalazi u namirnicima kao što su badem, avokado, brokoli i kivi.

Nokti se lako lome, a kosa i koža deluju ispucano – Nedostaje vitamin H

Manjak vitamina H (biotin) u organizmu nije česta pojava, ali se može odraziti na izgled noktiju i kose.

Ukoliko vam nokti lako pucaju i listaju se, a primetili ste da vam i kosa pojačano opada, možda je reč upravo o nedostatku vitamina E. Simptom takođe može biti i suvi i ispucali krajevi kose, ma koliko god ih vi negovali.

Vitamin H sadrže mnoge namirnice, a samo neke od njih su tunjevina, pečurke, borovnice, banane, bademi i mnoge druge!

Nemojte očekivati magične rezultate preko noći. Budite strpljivi, hranite se zdravo i vodite računa o svom zdravlju. Biće vam potrebno oko mesec do dva dana korigovane ishrane, kako biste videli prve rezultate!

Može vam se svideti

Proizvod je dodat u korpu