Hormoni i koža: Kako se rešiti akni, masne kože i drugih problema?

Hormoni i koža: Kako se rešiti akni, masne kože i drugih problema?

Hormoni tj promene nastale usled hormonskog disbalansa dešavaju se gotovo svakoj osobi, bilo da ima 20 ili 60 godina. Doduše, simptome koje se manifestuju na koži su češća pojava kod žena nego kod muškaraca.

Kroz različite faze života, bilo da je reč o pubertetu, trudnoći ili menopauzi, žensko telo doživljava značajne promene zbog hormonske fluktuacije, a te promene često se održavaju na koži i to na različite načine.

Promene na Koži Koje Mogu Uzrokovati Hormoni

U 20-tim i 30-tim godinama, nivoi kolagena i elastina su i dalje na zadovoljavajućem nivou. Tada uglavnom još uvek nema bora niti drugih simptoma, već koža zadržava vrlo mladalački izgled.Međutim, ukoliko dođe do hormonskog disbalansa, promene na koži se mogu primetiti već i u ranim dvadesetim godinama. U nastavku teksta objasnićemo nekoliko najčešćih promena na koži koje izazivaju hormoni i kako ih rešiti.

Akne i Mitiseri

Jedan od prvih efekata hormonskog disbalansa koji se ispoljava na koži jesu akne i mitiseri. Bilo da se pojavi tek nekoliko bubuljica na licu, ili mnogo više i po licu i leđima, one nastaju otprilike u isto vreme kad se javlja i menstruacija.Ovo je uglavnom problem koji muči mlađe devojke i žene, te se potkožne i bolne bubuljice najčešće javljaju na donjem delu obraza, na bradi i duž vilice, ali se mogu pojaviti i na gornjim delovima ruku, grudima i leđima.Osim proizvoda protiv akni i redovnog čišćenja lica, odličan prirodni lek može biti i Zlatna Maka koja efikasno reguliše nivoe hormona u krvi i održava kožu zdravom i mladom. Ako je problem zaista ozbiljan, pregled dermatologa je neophodan.Pročitajte više: Prirodni Spas od Bubuljica 

Masna Koža i Kosa

Ako u određeno vreme tokom svakog meseca primetite da vam se koža i kosa maste brže nego što je uobičajeno, znajte da su hormoni „u petoj brzini“.

Ove mesečne, hormonalne promene podstiču lojne žlezde da luče više masnoće nego što bi trebalo, te tokom menstrualnog ciklusa dolazi do većeg taloženja masnoća na koži nego što bismo želeli.

Dobro rešenje može biti čišćenje lica i pranje kose sa blagim sapunima odnosno šamponima koji su specifično pravljeni za masnu kožu, tako da je čiste dubinski i umanjuju proizvodnju sebuma.

Svrab i Suva Koža

Ako ste ikada bili u drugom stanju, možda vam je poznato da vam je tada koža bila suvlja, te samim tim i zategnutija, više nego što je normalno.

Ovo je vrlo uobičajeno za većinu žena i takođe sasvim normalno. Tokom trudnoće, koža se rasteže kako bi „napravila mesta“ za bebu koja raste, te postaje suvlja, a to je često praćeno i svrabom.

Zato je izuzetno važno da kožu hidrirate kvalitetnim losionima za telo, čime ćete održati njenu elastičnost i umanjiti osećaj svraba, a za najbolje rezultate, losion nanosite odmah nakon tuširanja.

Hiperpigmentacija

Još jedno stanje na koži do kojeg dolazi usled hormonskog disbalansa, a može se javiti i tokom trudnoće, je hiperpigmentacija ili diskoloracija kože.

Možete primetiti da na koži grudi, ispod pazuha ili pojedinim delovima lica, nastaju tamne fleke. Većina ovih fleka će izbledeti vremenom ili nakon rođenja bebe – ako je promena nastala u toku trudnoće. Bitno je da imate strpljenja jer to može potrajati neko vreme, dok se nivoi hormona ne vrate na prvobitni nivo koji je bio uobičajen pre.

Međutim, do hiperpigmentacije može doći i mimo trudnoće. Ukoliko pijete kontraceptivne pilule ili bilo koju drugu hormonsku terapiju, takođe možete primetiti tamne fleke na koži.

Razgovarajte sa vašim dermatologom o proizvodima za negu kože koji će pomoći da se ove tamne mrlje izblede, tako što će na tom mestu sprečiti proizvodnju melanina, jer melanin pruža pigmentaciju koži.

Rešenje za Hormonski Disbalans

Sve žene će u nekom trenutku svog života doživeti hormonski disbalans, a vrlo verovatno primetiti i promene na koži. Zdrava ishrana i adekvatna nega neće moći da reše promene nivoa hormona u organizmu, ali su svakako vrlo korisni ukoliko težite zdravom i lepom izgledu kože.

Ukoliko želite da obezbedite i osigurate pravilnu ravnotežu u svom organizmu, naša preporuka je da koristite isključivo prirodne i sigurne proizvode!

MAKAMU je prirodni dijetetski suplement namenjen svim ženama, od 18 godina do duboke starosti. Predstavlja izuzetno rešenje za sve žene koje pate od hormonskog disbalansa ili samo žele da osiguraju ravnotežu u svom organizmu. Osim što efikasno uspostavlja optimalan nivo hormona, MAKAMU ima i niz brojnih prednosti na zdravlje i sveopšte blagostanje organizma.
Konzumacijom samo jedne kafene kašičice MAKAMU praha dnevno (3-5gr), žene mogu prirodnim putem ublažiti ili potpuno otkloniti stanja i simptome koji ih muče.
 
Ovaj preparat nema kontraindikaciju niti poznatih sporednih efekata, ali ukoliko ste trudnica, dojilja ili se oporavljate od teške operacije, konsultujte se sa vašim doktorom pre upotrebe. U standardnoj upotrebi može se koristiti neograničeno dugo. Najefikasnije dejstvo ima ako se koristi od 3 meseca u kontinuitetu, sa pauzom od 7-10 dana.

Može vam se svideti

Proizvod je dodat u korpu