Hormoni i koža: Kako se rešiti akni, masne kože i drugih problema?

Bilo da imate 20 ili 60 godina, postoje određene hormonske promene na koži koje se dešavaju svakoj ženi.

Kroz različite faze života, bilo da je reč o pubertetu, trudnoći ili menopauzi, žensko telo doživljava značajne promene zbog hormonske fluktuacije, a te promene mogu se odraziti na koži na različite načine.

U 20-tim i 30-tim, većina žena ima uglavnom zdravu kožu, jer su nivoi kolagena i elastina i dalje na zadovoljavajućem nivou.

Tada obično još uvek nema bora i ne dolazi do gubitka boje kože, te ona zadržava vrlo mladalački izgled.

Međutim, ukoliko dođe do hormonskih promena zbog kojih njihovi nivoi u telu počnu da variraju, možemo dožoveti vrlo primetne promene na koži.

Većina žena ovo vezuje sa periodom menopauze, ali šta ukoliko hormonski disbalans nastane mnogo pre?

Žene u ranim 20-im takođe mogu iskusiti negativne efekte hormona kroz razne promene na svojoj koži.

Dakle, koje su to promene i šta možemo da uradimo po tom pitanju?

Akne i mitiseri

Jedan od prvih efekata hormonskog disbalansa koji se ispoljava na koži jesu akne i mitiseri.
Bilo da se pojavi tek nekoliko bubuljica na licu, ili mnogo više i po licu i na leđima, one nastaju otprilike u isto vreme kad se javlja i menstruacija.

Ovo je uglavnom problem koji muči mlađe devojke i žene, te se potkožne i bolne bubuljice najčešće javljaju na donjem delu obraza, na bradi i duž vilice, ali se mogu pojaviti i na gornjim delovima ruku, grudima i leđima.

Osim proizvoda protiv akni i redovnog čišćenja lica, odličan prirodni lek može biti i Zlatna maka koja efikasno reguliše nivoe hormona u krvi i održava kožu zdravom i mladom.

Ako je problem zaista ozbiljan, pregled dermatologa je izuzetno značajan.

Masna koža i kosa

Ako u određeno vreme tokom svakog meseca primetite da vam se koža i kosa maste brže nego što je uobičajeno, znajte da su hormoni „u petoj brzini“.

Ove mesečne, hormonalne promene podstiču lojne žlezde da luče više masnoće nego što bi trebalo, te tokom menstrualnog ciklusa dolazi do većeg taloženja masnoća na koži nego što bismo želeli.

Dobro rešenje može biti čišćenje lica i pranje kose sa blagim sapunima odnosno šamponima koji su specifično pravljeni za masnu kožu, tako da je čiste dubinski i umanjuju proizvodnju sebuma.

Svrab i suva koža

Ako ste ikada bili u drugom stanju, možda vam je poznato da vam je tada koža bila suvlja, te samim tim i zategnutija, nego što je normalno.

Ovo je vrlo uobičajeno za većinu žena i takođe sasvim normalno.

Tokom trudnoće, koža se rasteže kako bi „napravila mesta“ za bebu koja raste, te postaje suvlja, a to je praćeno svrabom.

Zato je izuzetno važno da kožu hidrirate kvalitetnim losionima za telo, čime ćete održati njenu elastičnost i umanjiti osećaj svraba, a za najbolje rezultate, losion nanosite odmah nakon tuširanja.

Hiperpigmentacija

Još jedno stanje na koži do kojeg dolazi usled hormonskog disbalansa, a može se javiti tokom trudnoće je hiperpigmentacija ili diskoloracija kože.

Možete primetiti da na koži grudi, ispod pazuha ili pojedinim delovima lica, tokom trudnoće nastaju tamne fleke.

Većina ovih fleka će izbledeti nakon rođenja beba, ali je potrebno strpljenje jer to može potrajati neko vreme, dok se nivoi hormona ne vrate na prvobitni nivo koji je bio uobičajen pre trudnoće.

Međutim, do hiperpigmentacije može doći i mimo trudnoće.

Ukoliko pijete kontraceptivne pilule, takođe možete primetiti tamne fleke na koži.

Razgovarajte sa vašim dermatologom o proizvodima za negu kože koji će pomoći da se ove tamne mrlje izblede, tako što će na tom mestu sprečiti proizvodnju melanina, jer melanin pruža pigmentaciju koži.

Sve žene će u nekom trenutku, doživeti hormonalne promene na koži.

Zdrava ishrana i nega kože neće moći da reše promene nivoa hormona u organizmu, ali su svakako vrlo korisni ukoliko težite zdravom i lepom izgledu kože.

Takođe, Zlatna maka može biti izuzetno rešenje za žene koje pate od hormonskog disbalansa, jer efikasno uspostavlja normalan nivo hormona, a takođe i ublažava simptome PMS-a i menopauze. Nema poznatih sporednih efekata, ali ukoliko ste trudnica, dojilja ili se oporavljate od teške operacije, konsultujte se sa vašim doktorom pre upotrebe.

Izvor: DiscoverGoodNutrition.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Zatvori

Srce Prirode

100% Čisti i Prirodni Dijetetski Suplementi

Srce Prirode

100% Čisti i Prirodni Dijetetski Suplementi